OIP – Een eeuw wetenschappen en technologie, in dienst van Defensie

News > OIP – Een eeuw wetenschappen en technologie, in dienst van Defensie >

Het Belgische bedrijf “Optique et Instruments de Précision » (OIP) werd 100 jaar geleden in Gent opgericht. Het bedrijf is uitgegroeid tot één van de meest vooraanstaande Europese elektro-optische centra. OIP levert sensoren en systemen voor defensie-, ruimtevaart-, nationale veiligheids- en marinetoepassingen, overal ter wereld.

OIP startte als een bescheiden bedrijf dat hoogkwalitatieve optische componenten produceerde. Al snel werd ze een bekende leverancier van optische lenzen en objectieven voor militaire en medische precisiesystemen zoals verrekijkers en microscopen, en van militaire apparatuur aan Defensie van België en NAVO-leden.  Doorheen de jaren 60 was OIP de pionier van verschillende technologische doorbraken, van de infrarooddisplay van de Starfighter jet tot vuurleidingssystemen van de Leopard tank, en elektro-optische instrumenten voor satellieten en ruimtevaart toepassingen. Het einde van de Koude Oorlog bood nieuwe kansen tot samenwerking en voor de export van technologie. Dit gaf de aanzet tot technologische uitbreiding naar holografie, beeldversterking, nachtzicht en glasvezel optiek.

Dankzij de multidisciplinaire knowhow en uitgebreide wetenschappelijke en technische achtergrond, voorziet OIP ook instrumenten en payloads voor satellieten, ruimtevaartstations en andere experimenten, waarbij ze ruimteonderzoek ondersteunt.

Sinds de jaren 80 worder de door OIP ontwikkelde instrumenten gebruikt in missies rond drie planeten: Aarde, Venus en Mars.

Vandaag biedt OIP een volledige waaier aan electro-optische systemen voor lucht-, land- en marine observatie- en wapensystemen. Het Sentinel 360 ° dag/nacht panoramisch observatiesysteem is daar een voorbeeld van. Het systeem zorgt ervoor dat bemanningen van gepantserde voertuigen veilig kunnen werken, terwijl ze toezicht houden op de omgeving van het voertuig. Sentinel bestaat uit 6 camera’s die rondom op het voertuig zijn opgesteld. Het systeem houdt automatisch toezicht op de omgeving van het voertuig en gebruikt bewegingsdetectie om de bemanning te verwittigen als er verdachte activiteiten plaatsvinden.
Na een eeuw vooruitgang breidt OIP zijn activiteiten uit buiten het domein van de elektro-optiek. Zij beantwoordt daarmee aan de groeiende vraag naar bewaking in zowel civiele als binnenlandse beveiliging. OIP levert sensoren, intrusive detective bewakingssensoren,command and control en pasklare oplossingen voor kust- en grensbewaking, en de transportsector.
Een andere unieke activiteit is Wise Intelligence Technologie (WIT), een dataverwerkingsplatform dat informatie beheert en onderzoeksinfrastructuur levert voor inlichtingenorganisaties. De ervaring van het bedrijf in het verzamelen van informatie zorgt ervoor dat WIT de operationele capaciteit van de gebruiker verhoogt zodat ze verschillende technieken en middelen kunnen aanwenden om informatie te ontdekken, te analyseren en te visualiseren.

Dankzij een recente samenwerking met het Nederlandse marinebedrijf Damen introduceerde OIP de MCM ToolBox, een technologische doorbraak in marinebeveiliging waarbij onbemande systemen gebruikt worden om de drukke waterwegen langs de Belgische en Nederlandse kust te beveiligen. De MCMToolBox van OIP gebruikt onbemande boten, onderwaterrobots en mini-helicopters zonder piloot om zeemijnen te zoeken en te vernietigen, een complexe en gevaarlijke taak die tot nu toe werd uitgevoerd door gespecialiseerde, bemande boten. Het gebruik van onbemande voertuigen werd mogelijk gemaakt door OIP. Het risico voor menselijk leven wordt miniem en het ontmijnen verloopt veel sneller, waardoor de waterwegen weer veilig worden voor maritime gebruik.

Deze prestaties zijn het resultaat van de gezamenlijke inspanningen en de inzet van honderden geschoolde werknemers, van toegewijde technische en elektronische ingenieurs tot getalenteerde optische experten.

Meer dan een eeuw toewijding aan precisie, kwaliteit en ondersteuning hebben ervoor gezorgd dat OIP en de werknemers van het bedrijf de terreinen van optiek, elektro-optiek, holografie, opto-mechaniek, elektronische miniaturisatie- en systeemtechniek grondig onder de knie hebben gekregen.
Dankzij het nalatenschap van de voorbije 100 jaar inzake talent, vernieuwing en passie van de jonge werkkrachten, kan OIP de Belgische defensietechnologie de volgende eeuw binnenloodsen.